Yellow Rock Yoga
-   Yoga Retreats voor jou op Gozo!

Gozo in de winter!

Het is januari 2019 en wij wonen al weer een half jaar op Gozo. Na een prachtige zomer, een ongewoon natte oktober, een warme (Indian Summer) november, zijn de wintermaanden aangebroken op Gozo. Voor ons ook een eerste kennismaking met een lange winterperiode op ons eiland. Nieuwsgierig hoe de winter verloopt op ons eiland? Lees dan deze blog!

Kerst en oud & nieuw

Kerst en oud & nieuw hebben ook hier hun tradities en dynamiek. De voorbereidingen beginnen al vroeg en dat is zichtbaar door de vele gekleurde verlichting die wordt aangebracht, thuis en op straat. De Gozitans zijn erg gesteld op hun familie en vieren het liefst de feesten met familie thuis of in een restaurant. 

Tijdens kerstavond zitten de restaurants vol en gaat jong en oud naar een van de vele kerken voor de nachtmis. Wij hebben dit voorbeeld gevolgd en genoten van het eten bij “Horizon” restaurant in Qbajjar. De nachtmis was prachtig in de St. Georges basiliek op het pjazza San Georges in Victoria. Ook een mooie gelegenheid om te kijken wat wij inmiddels van de Maltese les hebben opgestoken, nou er is nog veel te leren! Op eerste kerstdag zoekt de familie elkaar op in een van de vele restaurants en dan bij voorkeur aan het water in Marsalforn, Qbajjar of Xlendi.

“New Years Eve” wordt veelal buiten gevierd. Op twee “grote” pleinen in Victoria komen de inwoners en gasten van het eiland samen om naar bands te luisteren, met elkaar te praten en af te tellen met de klok! Evenals tijdens de festa’s in de zomer is ook nu het vuurwerk in handen van de gemeente. Kort en krachtig wordt het vuurwerk even na twaalven de lucht in geschoten. De Gozitans kleden zich op hun “Paas-best”. De mannen komen bijna allemaal in pak met een wit-shirt en een strikje, terwijl de dames in prachtige jurken met hoge hakken op de pleinen flaneren.  Zo wordt het nieuwe jaar ingewijd en wij waren erbij, al weer voor de 5e keer. 

Het weer

De temperatuur op Gozo komt zelden beneden de 12 graden in de winter. Er is geen vorst en ook de pakken sneeuw zijn hier ver te zoeken. Doordat wij op een eiland leven, hebben wij wel met de luchtvochtigheid te maken en die kan, met name wanneer het bewolkt is of de zon onder gaat, de ruimte krijgen. Het voelt dan koud en klam aan en dat vooral binnenshuis. Overdag wanneer de zon schijnt en je kan een plek uit de wind vinden, dan is het heerlijk vertoeven, zelfs in een t-shirt met korte mouwen. 


Doordat het weer snel kan veranderen in de winter, het is minder stabiel dan in de zomer, maken wij veel gebruik van de weerberichten. Wij kijken elke dag naar de omstandigheden, temperatuur, windrichting en windkracht, kans op regen. Zo kunnen wij onze dag er optimaal op afstemmen. Gaan wij er lekker op uit of blijven wij in de buurt op het eigen dakterras of “binnen”. Ook voor de yoga- en meditatielessen zoeken we altijd de meest gunstige stek op, zodat we nog steeds een aantal wekelijkse buitenlessen kunnen verzorgen, aan de zee met de gezichten in de zon.

Home

In de zomer van 2013, het jaar dat wij besloten om op Gozo een appartement te huren, kwamen wij tijdens de start van een van onze ochtendwandelingen Sabine tegen bij Zeppi’s (bar in Qala). Wij raakten met haar aan de praat over onze plannen en zij heeft ons op het goede spoor gezet voor wat betreft het aanschaffen van een aantal praktische zaken om comfortabel de wintermaanden door te komen. Hier haar tips voor noodzakelijke aanschaffen op een rij:

 • Gaskachel en/of elektrische kachel
 •  Elektrische-deken
 • Dehumidifier: een apparaat dat vocht uit de lucht haalt

Deze Sabine had niets teveel gezegd, bovenstaande zaken zijn echt wel nodig om het binnen comfortabel te maken. Althans bij ons in huis. Centrale verwarming kent men hier niet, maar de meeste huizen hebben inmiddels airconditioning die ook verwarmt en de luchtvochigheid op peil houdt. Dit is in de appartementen voor onze gasten ook het geval gelukkig!


Wij hebben inmiddels ook ervaren dat wanneer je in de winter wat meer comfort binnenshuis wilt, er nog wat andere zaken geregeld moeten worden. Wij hebben dikkere gordijnen opgehangen en kleden op de vloer gelegd. Kleding in laagjes, met een voorkeur voor jogging materiaal, fleece, katoen en wol. “Fluffy” sloffen en een deken om je heen als je op de bank zit zijn ook een must en dat geeft dan gelijk een heerlijke “cosy winter feeling”. Een beetje als in Nederland eigenlijk!

Activiteiten in de winter

Naast het geven van de yogalessen en groepstrainingen nemen wij de tijd om te ervaren welke activiteiten ook in winterse tijden goed voelen, voor ons en straks voor onze gasten. Dit zijn onze eerste ervaringen:

 • Wandelen in de natuur, je kan in deze tijd van het jaar van vroeg tot laat onderweg zijn op de vele paden. Zowel langs de kust als in de valleien. Een ook in de winter vaak die heerlijke zon erbij.
 • Yoga op een plek uit de wind en in de zon, “onze” baai in Qbajjar in de ochtend is zo’n prachtige plek.
 • Bezoek de levende kerststal in Ghajnsielem – Bethlehem- genaamd, of een van de vele andere ‘presepju’s’, kerststallen die overal te vinden zijn.
 • Een bezoek aan de hoofdstad Victoria, de Citadel of een rondje bezienswaardigheden zijn in de winter ook goed te doen.
 • Hardlopen over de zoutpannen en door de valleien. Je kan, anders dan zomers, op elk moment van de dag je hardloopkleding aantrekken en erop uit gaan.
 • Zoek een plek uit de wind en in de zon, neem een boek mee en “enjoy”
 •  Lang uit lunchen op een terras uit de wind en in de zon, of maak een heerlijke maaltijd en neem die mee naar “boven” op je eigen dakterras (zon en uit de wind)
 • Tijdens een grauwe regendag kan je naar de sauna en de spa, hotel Kempinski of hotel Ta Cenc zijn dan aanraders. 
 • Blijf thuis, binnen, lekker lui met een goed boek of een mooie film. Kook een mooie maaltijd, kachel aan, kaarsjes aan en alle rust en tijd van de wereld.Kortom, wij genieten volop van de winter hier en het wat langzamere leven dan in Nederland. Wij wensen jou ook een hele ontspannen winter toe!

Groetjes Monique en Nop!