Juweeltjes op Gozo!
De mooiste dingen kom je hier tegen. En vaak op plekken waar het het niet verwacht, maar waar je oog ineens op valt. Bovenstaande blauwe deur troffen we aan in Marsascala, Malta. De intensiteit van de kleur, de vorm en de uitstraling van de deur, deden ons stilstaan en onze camera pakken. Deuren hebben sowieso altijd wel iets mysterieus. Wat zou erachter zitten? Wat is het verhaal van de bewoners? Welke geschiedenis heeft zich hier afgespeeld. Aankloppen durfden we niet, maar bijna wel! En zo liepen we enkele jaren geleden vanuit de natuur een dorp op Gozo binnen, en viel ons oog op een felrode deur. De deur werd prachtig belicht door de ochtendzon, schitterend als een juweel. Iets minder mysterie, maar toch, gewoon mooi om naar te kijken. Wat voor een beauty salon ook fraaie promotie is. Een detail dat op deze foto mooi zichtbaar is, is de klopper op de deur. Veel huizen hebben nog een authentieke klopper i.p.v. een bel bij de voordeur. Dat heeft ook wel iets gezelligs. We maakten nieuwe foto's en zo ontstond onze fascinatie voor Maltese deuren.
Wanneer wij nu buiten zijn, voor boodschappen, een wandeling of een ritje naar het strand, zoeken we altijd naar "de mooiere deuren op Gozo”. Deze kom je echt overal tegen: garagedeuren in de baai, bij farmhouses op het “platteland”, de ingang van de kapel San Dimitri bij Gharb tot in de hoofdstad Victoria, waar de kleine kronkelende straatjes wonderbaarlijke kunstwerkjes vrijgeven en het is nog “gratis” ook. Een kleine selectie volgt hier!
Op onderstaande foto kom je een oranje garagedeur tegen met daarboven een grijs raamkozijn. In de garage ligt de vissersboot van de familie opgeslagen en hij is te vinden op de grens van Xwejni Bay en de Salt Pans. Op een hele vroege ochtend, vlak na zonsopgang in de zomer, vonden wij deze spetterend oranje deur. Een fraai contrast met het gele steen. Gedurfd ook, om voor zo'n felle kleur te kiezen, meestal is het kleurgebruik hier behoudender. Wisten wij veel. Ons beeld was dat dit de eerste verflaag was en dat er later die week nog een tweede laag op zou komen. Nou, dat klopte. De deur was enkelen dagen later geschilderd in de afwerklaag, helaas in een veel saaier grijs. Dom dom, de oranjekleur was loodmenie geweest ter bescherming. Wij lopen nog elke dag langs deze deur en inmiddels heeft het zoute water zijn invloed genomen en het deurbeslag, scharnieren en luik, de deur een prachtige authentieke uitstraling gegeven, het is ook in grijze uitvoering een kunstwerkje geworden.
Het onderstaande huisje bij de zee, met twee helblauwe deuren, was een lievelingshuisje van Monique. Het leek haar nog wel eens een fraai huisje om in te wonen, op de hoek van Qbajjar Bay, bijna in het water. Het huis was van een - zo te zien - gezellige familie die het als zomerhuis gebruikte. Vele avonden zaten er mensen heerlijk bij de zee, keuvelend met elkaar, met een drankje in de hand en lekker eten van de bbq. Je zag echt dat deze familie het daar uitstekend naar hun zin had, en de vrienden die er aanschoven, ook. In de zomer van 2016 was het er stil, het huis werd niet gebruikt en lag er vervallen bij. Wij waren in shock toen wij met kerst 2016 terugkwamen op Gozo, en zagen dat het huisje was afgebroken. Wat is daar gebeurd, vraag je je dan af. In het voorjaar van 2017 werd het raadsel opgelost, de grond werd klaar gemaakt voor nieuwbouw. Op dit moment zijn ze met de laatste fase bezig van een complex met 6 appartementen en een penthouse. Dus wie interesse heeft, er zijn er nog vrij! Dit nu een terugkerend beeld in de verschillende dorpen: “oude” huizen worden opgekocht en een nieuw appartementencomplex komt ervoor in de plaats. Het wordt vast ook heel mooi, maar of de uitstraling en de deuren van het nieuwe gebouw zo mooi wordt als van het oude huis, dat gaan we nog zien.
Een laatste verhaal gaat over de foto met de kleine groene deur. Achter deze deur ligt “het goud” van Gozo opgeborgen. Deze deur is de ingang tot de opslag van het zout uit de Salt Pans. De eigenaar werkt zomers hard om het zout van de zoutpannen te “oogsten”. Nadat het zout van de pan is gehaald wordt het in emmers naar de opslag gebracht, achter de groene deur. Het hele jaar kunnen toeristen of andere liefhebbers hier zoutkopen bij de eigenaar. Dit zogenaamde "Xwejni zout" is grofkorrelig zeezout en echt heel erg lekker.
Tot zover weer een glimp van ons prachtige eiland hier en de schoonheid van alledag.
Groetjes Monique en Nop!
Gozo in de winter!
Het is januari 2019 en wij wonen al weer een half jaar op Gozo. Na een prachtige zomer, een ongewoon natte oktober, een warme (Indian Summer) november, zijn de wintermaanden aangebroken op Gozo. Voor ons ook een eerste kennismaking met een lange winterperiode op ons eiland. Nieuwsgierig hoe de winter verloopt op ons eiland? Lees dan deze blog!
Kerst en oud & nieuw
Kerst en oud & nieuw hebben ook hier hun tradities en dynamiek. De voorbereidingen beginnen al vroeg en dat is zichtbaar door de vele gekleurde verlichting die wordt aangebracht, thuis en op straat. De Gozitans zijn erg gesteld op hun familie en vieren het liefst de feesten met familie thuis of in een restaurant.
Tijdens kerstavond zitten de restaurants vol en gaat jong en oud naar een van de vele kerken voor de nachtmis. Wij hebben dit voorbeeld gevolgd en genoten van het eten bij “Horizon” restaurant in Qbajjar. De nachtmis was prachtig in de St. Georges basiliek op het pjazza San Georges in Victoria. Ook een mooie gelegenheid om te kijken wat wij inmiddels van de Maltese les hebben opgestoken, nou er is nog veel te leren! Op eerste kerstdag zoekt de familie elkaar op in een van de vele restaurants en dan bij voorkeur aan het water in Marsalforn, Qbajjar of Xlendi.
“New Years Eve” wordt veelal buiten gevierd. Op twee “grote” pleinen in Victoria komen de inwoners en gasten van het eiland samen om naar bands te luisteren, met elkaar te praten en af te tellen met de klok! Evenals tijdens de festa’s in de zomer is ook nu het vuurwerk in handen van de gemeente. Kort en krachtig wordt het vuurwerk even na twaalven de lucht in geschoten. De Gozitans kleden zich op hun “Paas-best”. De mannen komen bijna allemaal in pak met een wit-shirt en een strikje, terwijl de dames in prachtige jurken met hoge hakken op de pleinen flaneren. Zo wordt het nieuwe jaar ingewijd en wij waren erbij, al weer voor de 5e keer.
Het weer
De temperatuur op Gozo komt zelden beneden de 12 graden in de winter. Er is geen vorst en ook de pakken sneeuw zijn hier ver te zoeken. Doordat wij op een eiland leven, hebben wij wel met de luchtvochtigheid te maken en die kan, met name wanneer het bewolkt is of de zon onder gaat, de ruimte krijgen. Het voelt dan koud en klam aan en dat vooral binnenshuis. Overdag wanneer de zon schijnt en je kan een plek uit de wind vinden, dan is het heerlijk vertoeven, zelfs in een t-shirt met korte mouwen.
Doordat het weer snel kan veranderen in de winter, het is minder stabiel dan in de zomer, maken wij veel gebruik van de weerberichten. Wij kijken elke dag naar de omstandigheden, temperatuur, windrichting en windkracht, kans op regen. Zo kunnen wij onze dag er optimaal op afstemmen. Gaan wij er lekker op uit of blijven wij in de buurt op het eigen dakterras of “binnen”. Ook voor de yoga- en meditatielessen zoeken we altijd de meest gunstige stek op, zodat we nog steeds een aantal wekelijkse buitenlessen kunnen verzorgen, aan de zee met de gezichten in de zon.
Home
In de zomer van 2013, het jaar dat wij besloten om op Gozo een appartement te huren, kwamen wij tijdens de start van een van onze ochtendwandelingen Sabine tegen bij Zeppi’s (bar in Qala). Wij raakten met haar aan de praat over onze plannen en zij heeft ons op het goede spoor gezet voor wat betreft het aanschaffen van een aantal praktische zaken om comfortabel de wintermaanden door te komen. Hier haar tips voor noodzakelijke aanschaffen op een rij:
- Gaskachel en/of elektrische kachel
- Elektrische-deken
- Dehumidifier: een apparaat dat vocht uit de lucht haalt
Deze Sabine had niets teveel gezegd, bovenstaande zaken zijn echt wel nodig om het binnen comfortabel te maken. Althans bij ons in huis. Centrale verwarming kent men hier niet, maar de meeste huizen hebben inmiddels airconditioning die ook verwarmt en de luchtvochigheid op peil houdt. Dit is in de appartementen voor onze gasten ook het geval gelukkig!
Wij hebben inmiddels ook ervaren dat wanneer je in de winter wat meer comfort binnenshuis wilt, er nog wat andere zaken geregeld moeten worden. Wij hebben dikkere gordijnen opgehangen en kleden op de vloer gelegd. Kleding in laagjes, met een voorkeur voor jogging materiaal, fleece, katoen en wol. “Fluffy” sloffen en een deken om je heen als je op de bank zit zijn ook een must en dat geeft dan gelijk een heerlijke “cosy winter feeling”. Een beetje als in Nederland eigenlijk!
Activiteiten in de winter
Naast het geven van de yogalessen en groepstrainingen nemen wij de tijd om te ervaren welke activiteiten ook in winterse tijden goed voelen, voor ons en straks voor onze gasten. Dit zijn onze eerste ervaringen:
- Wandelen in de natuur, je kan in deze tijd van het jaar van vroeg tot laat onderweg zijn op de vele paden. Zowel langs de kust als in de valleien. Een ook in de winter vaak die heerlijke zon erbij.
- Yoga op een plek uit de wind en in de zon, “onze” baai in Qbajjar in de ochtend is zo’n prachtige plek.
- Bezoek de levende kerststal in Ghajnsielem – Bethlehem- genaamd, of een van de vele andere ‘presepju’s’, kerststallen die overal te vinden zijn.
- Een bezoek aan de hoofdstad Victoria, de Citadel of een rondje bezienswaardigheden zijn in de winter ook goed te doen.
- Hardlopen over de zoutpannen en door de valleien. Je kan, anders dan zomers, op elk moment van de dag je hardloopkleding aantrekken en erop uit gaan.
- Zoek een plek uit de wind en in de zon, neem een boek mee en “enjoy”
- Lang uit lunchen op een terras uit de wind en in de zon, of maak een heerlijke maaltijd en neem die mee naar “boven” op je eigen dakterras (zon en uit de wind)
- Tijdens een grauwe regendag kan je naar de sauna en de spa, hotel Kempinski of hotel Ta Cenc zijn dan aanraders.
- Blijf thuis, binnen, lekker lui met een goed boek of een mooie film. Kook een mooie maaltijd, kachel aan, kaarsjes aan en alle rust en tijd van de wereld.
Kortom, wij genieten volop van de winter hier en het wat langzamere leven dan in Nederland. Wij wensen jou ook een hele ontspannen winter toe!
Groetjes Monique en Nop!